CITY OF JOY

Het Weeshuistheater maakt een voorstelling voor en door jongeren, die plaats zal vinden in de nazomer van 2025 in de voetbalkooi op het Weeshuisplein.
Een groep jongeren met verschillende culturele achtergronden onderzoekt samen op theatrale wijze hoe je een (tijdelijke) vreedzame, democratische gemeenschap kunt bouwen. Hierbij laten ze zich inspireren door het na-oorlogse Hongaarse Weeshuis Gaudiopolis.

HET PROJECT

Verschillende groepen in onze samenleving worden steeds meer tegenover elkaar geplaatst. Hierdoor lijkt de samenleving minder verdraagzaam te worden ten opzichte van mensen met een andere culturele achtergrond. ‘Zij onderschrijven niet onze culturele normen en waarden’, is de politieke tendens. ’De integratie is mislukt.’

Het Weeshuistheater stelt zich de vraag: hoe kunnen we bouwen aan een vreedzame samenleving, ondanks verschillen in culturele achtergrond en sociale ideeën.
GAUDIOPOLIS

Gaudiopolis (letterlijk ‘stad van vreugde’) was een Weeshuis dat bestond tot 1949 in Hongarije in de buurt van Budapest. In Gaudiopolis leefden na de tweede wereldoorlog kinderen van fascisten, communisten en holocaustslachtoffers samen.

De verschillende groepen stonden wantrouwig tegenover elkaar en waren allemaal op zoek naar erkenning van hun leed. Oprichter Gábor Sztehlo geloofde dat zelfbestuur hen zou helpen hun trauma’s te verwerken. Nadat de volwassenen er met hun oorlog duidelijk een potje van hadden gemaakt, wilde hij laten zien dat het ook anders kon. Dat tieners uit alle krochten van de samenleving in vrede konden samenleven. Hij vond dat ze op moesten groeien tot onafhankelijke en zelfkritische burgers. Daarom droeg Sztehlo de organisatie van het tehuis over aan de jongeren. Dankzij de verantwoordelijkheid, die bij het democratisch spel kwam kijken, verbroederden de jongeren. 

CITY OF JOY

De voorstelling CITY OF JOY zal, net als Gaudiopolis, een sociaal experiment worden en een oefening in democratische besluitvorming en zelfbestuur.
Een groep van zo’n 8 talentvolle jongeren met zeer uiteenlopende achtergronden, zullen op basis van een aantal uitgangspunten een tijdelijke gemeenschap bouwen.

Het maakproces van de voorstelling biedt een vrije ruimte waarbinnen geïmproviseerd en geëxperimenteerd kan worden. De jongeren gaan op zoek, ieder vanuit hun eigen achtergrond, naar hun talenten en expressie-mogelijkheden en bundelen deze tot een gezamenlijk resultaat. Het proces en besluitvorming zal gaan volgens een zelfopgestelde en democratische structuur. De voorstelling laat het gefictionaliseerd verslag van het werkproces zien, geïnspireerd op Gaudiopolis.

CITY OF JOY wil een hoopvol geluid geven in een wereld, die steeds meer verhardt en waar oorlogsdreiging aan de deur klopt. Naast de kracht van jongeren willen we ook de kracht van culturele diversiteit tonen.
LOCATIE

De voorstelling is een locatievoorstelling en zal plaatsvinden in de voetbalkooi op het Weeshuisplein. Een symbolisch gekozen plek; naast het feit dat er drie eeuwenlang een weeshuis was gevestigd, is de voetbalkooi een plek waar jongeren uit de Bleijenhoek samenkomen om te sporten en te spelen. De wijk de Bleijenhoek is een zeer diverse volkswijk die al tijden de kracht van multiculturaliteit laat zien.
SPEELPERIODE

September 2025, data volgen.

De voorstelling wordt gemaakt in het kader van de viering van 80-jaar vrijheid.

MEEDOEN

Ben je tussen de 16 en 21 jaar en heb je interesse om deel te nemen aan dit project? Stuur dan een mail naar info@weeshuistheater.nl.